Wachtgeld

Tweede kamer lid Wassila Hachchi van D66 is plotseling vertrokken uit de Kamer en heeft haar lidmaatschap opgezegd om vrijwilliger te worden bij de campagne die Hillary Clinton voert om President van de Verenigde Staten te worden. Om dit te kunnen bekostigen strijkt ze het wachtgeld op die ieder Tweede Kamer lid ontvangt wanneer deze om wat voor reden dan ook stopt met werken in de Tweede Kamer en zolang deze persoon geen nieuwe baan heeft gevonden blijft die uitkering bestaan. De precieze regels ken ik niet maar er is zeker wel een sollicitatieplicht. Mevrouw Hachchi heeft volgens onze wet alle recht op dit wachtgeld en wettelijk gezien doet ze niets verkeerds, maar moreel gezien is het natuurlijk, op zijn zachtst gezegd, niet netjes om aan een interessant buitenlands project mee te gaan werken, terwijl je ruimhartig betaald wordt door de Nederlandse belastingbetaler. En behalve Wassila Hachchi zijn er natuurlijk nog wel enkelen die misbruik maken van het wachtgeld.

In Nederland hebben we in dit soort situaties altijd de neiging om dit soort ongewenst gedrag luidkeels te veroordelen en dringen gelijk aan op het aanscherpen van de regels. Nu begrijp ik de verontwaardiging wel, maar om hiervoor nu gelijk de regels te gaan aanpassen gaat me wat ver. De enkeling die misbruik maakt van deze regeling mag natuurlijk nooit de reden zijn dat goedwillenden hier de dupe van worden. In Nederland wonen al tientallen jaren meer dan 100.000 structurele werklozen. Mensen die vaak een uitkering hebben waarvan een groot deel van de Nederlandse bevolking vindt dat ze daar geen recht op hebben, maar ze ontvangen het toch. Dit is inmiddels gemeengoed geworden en we hebben het er eigenlijk nooit over, terwijl hier feitelijk hetzelfde gebeurt. Misbruik van staatsgelden door een kleine groep waar je weinig tot niets aan kunt veranderen omdat je anders de goedwillenden schaadt. En dat willen we niet.

Wat mij betreft laten we mevrouw Hachchi voor wat ze is. Er zou een zwarte lijst kunnen komen om dit soort praktijken te bestraffen. Dan zou ze bijvoorbeeld geen officiële politieke functies meer mogen bekleden, of zoiets. We kunnen wel wat bedenken, maar torn niet aan het wachtgeld. Daarbij vind ik dat op de hoogste en de laagste niveaus in ons politieke bestel eigenlijk lachwekkende bedragen betaald worden gezien de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt. De premier, nota bene de baas van ons land, verdiend nog geen 2 ton op jaarbasis, terwijl de bijbehorende politieke besluiten toch invloed hebben op de nodige miljarden. Op gemeenteraadsniveau op het platteland wordt gewerkt met studentenfooien. Bij mij in de gemeente verdiend een raadslid slechts € 300,- bruto, en dat voor gemiddeld 30 uur per maand, waarin beslissingen genomen worden over miljoenen euro’s. Geen wonder dat er bijna geen raadsleden te vinden zijn. Laten we dus vooral niet zeuren over de vergoedingen en wachtgelden binnen de Nederlandse politiek maar alleen de profiteurs aanpakken. Dat vind ik wel genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*