Vrouwenquotum

Emancipatie is een mooi iets, alleen zijn er altijd mensen die de zaken willen forceren tegen elke prijs en zonder na te denken over de verschillen van inzicht in het leven van vrouwen en mannen. Minister Jet Bussemaker wil een verplichting instellen om minimaal 30% van de bestuursfuncties bij de grootste 200 bedrijven van Nederland uit vrouwen te laten bestaan. Het idee om meer vrouwen in deze besturen te krijgen zie ik wel zitten. Ik ben namelijk van mening dat in veel gevallen samenwerking tussen mannen en vrouwen een hoger rendement heeft dan samenwerking tussen de gelijke seksen alleen. Het forceren van deze doelstelling zie ik echter totaal niet zitten. Wat mij betreft moet de meest geschikte persoon die functie krijgen en niet de meest geschikte vrouw of allochtoon. We kennen die verhalen wel van bijvoorbeeld de vrouwelijke allochtoon die een functie bekleedt waar ze niet geschikt voor is, maar omdat ze toevallig aan de belangrijkste eisen voldeed, vrouw en allochtoon, zit ze wel op die stoel.

Wat ik wel een goed idee vind is om vrouwen te stimuleren om te solliciteren op die bestuursfuncties. Er zijn natuurlijk vrouwen genoeg die heel goed in een bestuur van een multinational passen. Ik vraag me wel af of je genoeg vrouwen kunt vinden met de ambitie èn de kwaliteiten om die genoemde 30% te kunnen halen en dan denk ik dat de ambitie wel eens het grootste probleem zou kunnen zijn. Vrouwen leven meer op gevoel dan mannen en gaan dan toch vaak andere richtingen op dan mannen. Begrijp me niet verkeerd, ik heb het hier over de gemiddelde vrouw en wil zeker niet generaliseren, maar er zijn nog steeds de geijkte mannen- en vrouwenberoepen. Er vindt wel vermenging plaats maar dat is mondjesmaat. Er werken nog steeds relatief weinig mannen in de zorg en er rijden nog steeds relatief weinig vrouwen op een vrachtwagen, en dat is volgens mij niet voor niets. Beroepskeuzes zijn toch vaak intuïtief.

Je kunt dus wel gaan forceren om vrouwen in besturen te krijgen, maar ik ben bang dat het niveau dan gaat dalen, gewoon omdat er niet voldoende vrouwen zijn die de belangrijkste eisen hiervoor niet bezitten. Kwaliteit genoeg bij de dames, maar voor mijn gevoel ontbreekt de ambitie hier nogal eens en het lijkt me niet juist om die vrouw die deze ambitie wel heeft, maar niet de kwaliteiten, die belangrijke bestuursfunctie te geven. Dan toch liever een man die dit wel aan kan. Mijn voorstel is om vrouwen bewust te laten worden van de mogelijkheden en op die manier ambitie te kweken om de verantwoordelijke banen op te eisen en op die manier een zo hoog mogelijk percentage vrouwen in besturen te krijgen. De doelstelling zou dus anders geformuleerd moeten worden., Niet 30% eisen maar een zo hoog mogelijk percentage nastreven. Wellicht komt die 30% dan toch binnen bereik. Stimuleren dus en tegelijkertijd de vriendjespolitiek in die kringen de kop in te drukken, want ook dat maakt de kwaliteit van die besturen er niet beter op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*