Op welke partijen je juist niet moet stemmen

De Tweede Kamer verkiezingen komen er aan en alle partijen die hier aan meedoen voeren verhit campagne om zo hun eigen aandeel van het hoge percentage zwevende kiezers zo groot mogelijk te maken. Nederland bestaat uit verschillende stromingen politieke voorkeuren, van uiterst links tot uiterst rechts, en gelukkig mag dit in ons land. Zo vertegenwoordigd iedere partij een deel van de Nederlandse bevolking, en zo moet het ook zijn in de ware democratie die Nederland nastreeft. Ook ik heb mijn voorkeur, dat neemt niet weg dat ik andere stromingen hun plek niet gun in onze democratie. Verschillende invalshoeken houden alle partijen scherp, wat een optimaal resultaat moet geven. Desondanks vind ik wel dat er op enkele partijen niet gestemd moet worden. Partijen die voor 1 doel echt alles willen opofferen.

Als eerste denk ik dat je niet op de PVV moet stemmen. Een partij met een ondemocratisch randje, opgericht met boosheid, egoïstische doelstellingen en daardoor weinig sociaal. In de focus van het sluiten van de grenzen en het verjagen van moslims worden de gevolgen voor het gemak vergeten. Nederland is een handelsland en is gebaat bij open grenzen in Europa en op het moment dat wij uit de EU stappen zal er heel zeker grote economische schade ontstaan. Het PVV programma belooft van alles, maar vergeet de gevolgen te melden. Als Geert Wilders aan de macht komt hebben we straks een land zonder moslims, maar ook een land vol werklozen die het werk dat de Poolse arbeiders hier deden (die mogen immers niet meer binnen) ook niet willen doen. Lekker vooruitzicht.

De tweede partij waarvan ik denk dat ze Nederland in de afgrond storten is de Partij voor de Dieren. Typisch Nederlands dat er een partij kan zijn die de dieren gaat vertegenwoordigen. Ze proberen ook te denken vanuit de dieren. Kan dat dan? Marianne Thieme betoogt dat alle dieren vrij moeten zijn en ze wil van Nederland een volledig vegetarisch land maken, al spreekt ze dat laatste niet uit. De veehouderij moet volledig biologisch worden en er wordt vol ingezet op een brandschoon milieu. Er is al uitgerekend dat haar plannen alleen al voor de agrarische sector 63.000 banen gaat kosten en daarbij komt nog dat we miljarden kwijtraken aan inkomsten door een flinke verlaging van onze export. Als de PvdD het voor het zeggen krijgt wonen we straks in een heel schoon land, dat wel vuile lucht en vuil water uit andere landen binnenkrijgt, maar ook met een heleboel werklozen. En ik hoor het al roepen: “Kijk niet steeds naar de economie, maar naar de leefomgeving!” Dan vraag ik me af wat slechter voor een mens is, langdurig werkloos of iets minder schone lucht en water.

Als laatste denk ik dat je niet moet stemmen op partijen die opgericht zijn uit frustratie en boosheid zoals de anti discriminatie partijen DENK en Artikel 1. Zij voegen echt niets toe aan de maatschappij en meneer Krol van 50plus heeft al helemaal geen idee wat het op lange termijn gaat kosten als de pensioenleeftijd terug gaat naar 65. Nog enkele jaren, voordat de gemiddelde leeftijd bij overlijden 90 jaar is in ons landje. De andere partijen van de lange lijst hebben bijna allemaal een realistischer kijk op de wereld. In mijn ogen de ene partij natuurlijk iets meer dan de ander. We moeten veranderen, maar geef veranderingen ook eens de tijd en natuurlijk kunnen er zaken beter, maar dat is aan de nieuwe regering, om er iets van te maken. Maar wat je ook doet, ga stemmen, maar bij voorkeur niet op 1 van de genoemde partijen in dit artikel, want die staan ver bij elk realisme vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*