De toekomst van de Rundveeshow in Opmeer

Een graadje of 20, weinig wind en een beetje zon maken van de Landbouwshow Opmeer gegarandeerd een prachtige dag. Zo ook deze eerste maandag van augustus. Alle onderdelen zijn tot in de puntjes geregeld door de organisatie met bij alle onderdelen, van geiten tot paarden, nationale toppers als deelnemers. Als koeienliefhebber ben ik in het algemeen de ochtend van de show daar aanwezig. Al jarenlang wordt er in Opmeer een ijzersterk staaltje van rundveefokkerij tentoongesteld en het lijkt me dat daar de komende jaren geen verandering in komt.

Alles hangt echter af van het enthousiasme van de deelnemers. Zonder deelnemers is er immers geen keuring, maar met het enthousiasme van die deelnemers zit het wel goed. Voor iedereen houdt dat wel in dat er wekenlang geoefend moet worden en dat er uitgebreid gewerkt moet worden aan het toilet van de dieren. Alle dieren worden op deze manier op hun paasbest voorgeleid en krijgt het publiek een puike show voorgeschoteld. De basis hiervoor wordt gelegd bij de jeugd, die het voorleiden van de kalveren voor hun rekening nemen. Zonder jeugd is er geen toekomst, want zij zullen in de nabije toekomst de dieren moeten tonen aan het publiek. Deze jeugd heeft in Opmeer laten zien dat er volop plezier beleeft wordt aan de kalverenkeuring. Het gaat hier grotendeels om gezinsprojecten. De volwassenen lopen met de koeien en de jeugd met kalveren, meestal begeleid door een moeder, vader of verdere familie. Kinderen vinden het ook leuk om samen met familie iets neer te zetten en in een zelfde outfit of tenue de basis te leggen voor een succesje. Het leukste vind ik hier altijd de prijs voor ‘het schoonste geheel’ (zie foto), omdat hier ook de kinderen presteren moeten voor hun prijs en dat er niet alleen beoordeeld wordt op de kwaliteit van de dieren.

Het mag duidelijk zijn dat het enthousiast maken van de jeugd de toekomst garandeert van rundveeshows zoals die jaarlijks tijdens de Landbouwshow Opmeer worden gehouden. Met dat enthousiasme zit het wel goed en dat garandeert mij nog vele jaren een mooie en gezellige eerste maandag van augustus. Dit jaar mocht Marijtje 356 van Willem Bakker uit Nieuwe Niedorp zich wederom dagkampioene noemen. De prijs voor het schoonste geheel bij de kalveren was voor de Familie Wagemaker uit Zwaagdijk. Gefeliciteerd!

Kalverenkeuring tijdens de Landbouwshow Opmeer 2016
Foto: Nancy Holderbeke

 

Eén antwoord op “De toekomst van de Rundveeshow in Opmeer”

  1. hopelijk komen ook de uitslagen te voorschijn hier via nhd zie je die van 2014 die wisten we al het is voor alle inzenders interessant te zien hoe eea verlopen is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*