Volkert

Volkert van der Graaf is weer vrij. De man die verantwoordelijk is voor de meest spraakmakende moord van de afgelopen decennia of misschien wel de afgelopen eeuw, had 2/3 van zijn veroordeling van 18 jaar uitgezeten, en werd dus, net als iedere andere veroordeelde moordenaar vrijgelaten. Daar werd zo hier en daar nogal verontwaardigd op gereageerd en dat snap ik niet zo goed. De man is volgens het Nederlands strafrecht veroordeeld tot de zwaarst mogelijke straf en dat is 18 jaar in de cel verblijven en daar gaat 2/3 van die tijd af bij goed gedrag. Volkert van der Graaf werd dus op de juiste manier behandeld door het Nederlandse rechtssysteem.

“Ja!”, hoor ik je denken. “De klootzak heeft Pim Fortuyn vermoord. De man die in 2002 premier van Nederland had moeten worden.” Dat is waar en ook ik vind het van de zotte dat deze man niet levenslang in de cel moest. Afgezien van het feit dat hij een politieke moord pleegde, ben ik van mening, dat iedereen die iemand in koelen bloede vermoord en dat ook nog met voorbedachte rade, levenslang het gevang in moet, of het nu een belangrijk politicus is of de juwelier van de hoek. Voorbedachte rade houdt in, dat er vooraf gepland is en dat er ruim voldoende tijd was om over de eventuele gevolgen na te denken. Dat was het geval bij deze moord en ik denk dat onze landelijk bekendste moordenaar daar goed over na gedacht heeft en besloot dat hij daar wel 12 jaar voor wilde zitten.

Maar zo zit het systeem in ons landje nu eenmaal in elkaar. Daar moeten we niet over zeuren, want dit is allemaal een gevolg van het democratische proces. Als we dit soort mensen levenslang willen straffen, moet de wet veranderd worden, maar op een of andere manier lijkt het wel mogelijk  om zwaarder te straffen voor allerlei vergrijpen, maar voor het ultieme vergrijp, willens en wetens iemand van het leven beroven wordt nog gestraft met die belachelijke 18 jaar, met aftrek. We hebben dit met zijn allen gewild en ik pleit er voor om met zijn allen te gaan voor die levenslange gevangenisstraf, zonder enige concessie. Nee, niet de doodstraf, gewoon omdat de dood niet ongedaan kan worden gemaakt, in het geval dat de rechter het fout had. En dat gebeurt veel te vaak in de wereld. Stop weg, die moordenaars die heel goed weten wat ze doen, op het moment van de moord. Laat ze in de bak en laat ze achter de tralies sterven. Of zijn we daar te soft voor? We kunnen dan in ieder wel met zijn allen verontwaardigd zijn, wanneer de moordenaar na 12 jaar vrij komt. Daar hebben dan wel alle reden toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*