Topsalarissen en bonussen

Het moment van de salarisverhoging van de ABN Amro top enige weken geleden was, op z’n zachtst gezegd ongelukkig gekozen. Direct na de loonverhoging spuwde de linkse conjunctuur, onder aanvoering van Groen Links Kamerlid Jesse Klaver, vuur en vlam, met als gevolg dat de heren bestuurders hun loonsverhoging opgaven, of zelfs vertrokken, terwijl de minister van financiĆ«n de nodige uitleg aan de tweede kamer moest geven. Of de hogere beloning nu wel of niet terecht was, wil ik even buiten beschouwing laten, maar hier viert de hypocrisie hoogtij. Bijna iedereen die in de schoenen van deze bankiers zou staan zou vanzelfsprekend akkoord zijn gegaan met deze mooie verhoging van hun inkomen, maar wanneer het iemand anders betreft dan jezelf wordt het blijkbaar niet gegund.

Zelf ben ik een liberale denker met een modaal inkomen en vooral een groot voorstander van vrije markt economie. Dat houdt ook in dat wanneer iemand hard of misschien slim werkt en de nodige financiĆ«le risico’s neemt, daar dan ook rijkelijk voor beloont mag worden. Dat geldt voor ondernemers, wetenschappers, maar ook zeker voor studenten. Als ik zie hoe hard veel mensen moet werken om een HBO- of universitaire studie af te ronden, heb ik vooral de neiging om deze ijveraars een bovenmodaal loon toe te kennen na hun studie. Veel mopperaars op hoge lonen zijn vooral vroeg gestopt met hun studie om te gaan werken, zodat ze in een vroeg stadium van hun leven een inkomen genereren. Dat inkomen zal zonder extra inspanningen van een aanvullende studie of opleiding waarschijnlijk nooit hoger worden dan modaal, dus zal de inkomensbonus van een ton voor deze groep mensen hun leven lang onhaalbaar zijn. De rest zal in veel gevallen een hoger inkomen hebben of soms zelfs een topsalaris met top bonussen, en daar heb ik persoonlijk helemaal geen moeite mee.

Maar ook ik weet dat er met de regelmaat van de klok veel te hoge bonussen betaald worden aan allerlei topbestuurders. Dat komt gewoon door slim onderhandelen van bestuurders voor hun aanstelling, maar misschien ook wel door een commissariaat die de persoon moet aanstellen maar daar niet scherp op is of het misschien zelfs wel eens is met de motivatie van de aanstaande bestuurder. Uiteindelijk is geld hetzelfde als macht en zullen diegenen die de macht hebben die ook gewoon gebruiken. Mensen willen macht en het liefst zoveel mogelijk. Degene die het niet heeft zal, als de politieke klimaat het toelaat blijven ageren tegen die macht en dat gaat echt nooit veranderen. Om dit in evenwicht te houden is ooit de politiek ontstaan. Sociaal links en zakelijk rechts zullen ieder aan hun kant zo hard mogelijk aan de touwtjes trekken en af en toe zullen ze een klein stukje terrein winnen en later weer verliezen, maar ik betwijfel of de kloof tussen arm en rijk ooit zal verdwijnen. Uiteindelijk heeft de grauwe modale middenmoot in onze wereld en zeker in Nederland het eigenlijk best goed, want voor deze groep zijn alle eerste levensbehoeften in ruime mate aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*