Waterschappen

Een groot deel van ons land ligt onder de langzaam stijgende zeespiegel en daarom zijn er in het verleden waterschappen opgericht. Waterschappen zijn er om er voor te zorgen dat we droge voeten houden. Dijken moeten sterk genoeg zijn om Noordzee en IJsselmeer te weerstaan onder de meest barre omstandigheden en wanneer het erg veel en hard regent moet het waterschap zorgen dat het overvloedige water snel wordt afgevoerd met de daarvoor bestemde gemalen. Daarnaast verzorgen de waterschappen de wegen in het buitengebied en zorgen ze dat de waterkwaliteit in ons land optimaal is voor natuur en landbouw.

Het is me een raadsel waarom deze zaken zo weinig tot de verbeelding spreken bij het grote publiek en dan met name bij diegene die geen binding heeft met de agrarische sector. Waterveiligheid is net zo essentieel als een goede zorgsector en voldoende politie om voor de omgevingsveiligheid te zorgen. Deze laatste 2 zaken krijgen volop aandacht in de media en hebben hierdoor ook de aandacht van de gemiddelde Nederlander. De taken van de waterschappen sneeuwen onder en dat is een slechte zaak. Zelf was ik actief betrokken bij de verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. De onwetendheid van de gemiddelde burger was ronduit schokkend waardoor velen geen idee hadden op welke partij te stemmen en deed men vaak dus maar wat, met als gevolg dat hier vooral de landelijke politieke partijen de winst boekten.

Waarom staan de waterschappen zo ver bij de mensen vandaan? Is dat omdat waterschappen toch vaak geassocieerd worden met de agrarische wereld? Dat zou zomaar kunnen en omdat in mijn optiek tussen de agrariërs en de burgers nog steeds een enorme kloof gaapt, zou dat de desinteresse kunnen verklaren. Feit is wel dat burgers en boeren gemeenschappelijk belang hebben in een goede waterbeheersing. Misschien heeft de burger wel evenveel belang als de producenten van ons voedsel, want of je land onder water staat of je huis is geen wezenlijk verschil. In verhouding is de schade misschien wel net zo groot. Zullen de onwetende en ongeïnteresseerde burgers het belang van waterschappen pas beseffen als hun huizen onder water staan? Dat zou best eens een mogelijkheid kunnen zijn. Laten we hopen dat dit soort  dingen niet gebeuren en dat de waterschappen Nederland kunnen overtuigen van het belang van wat zij uitvoeren. Dan stemmen over 4 jaar meer mensen voor de besturen van de waterschappen en dan ook nog met meer verstand van zaken. Hier ligt een uitdaging voor alle waterschappen in Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*