Oranje en het echec

Het Nederlands elftal heeft zich niet gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap dat in 2016 in Frankrijk wordt gehouden. Van de 53 deelnemende landen plaatsen zich er maar liefst 24. Dat is bijna de helft en Nederland, vorig jaar nog nummer 3 van de wereld, is daar dus niet bij. Menigeen vraagt zich af hoe dat kon gebeuren. Nu  ben ik  wel een liefhebber van voetbal en zeker van Oranje EK en WK feestjes, maar ik pretendeer niet dat ik er verstand van heb, zodat ik het analyseren van het probleem maar aan anderen overlaat.

De statistieken laten wel een duidelijk beeld zien. De onderstaande gegevens laten zien dat het Nederlands elftal het nogal eens laat afweten nadat er een succesvol toernooi is gespeeld. Alleen het EK van 1976 mag genoemd worden als een redelijk succesvol vervolg op een eerder succes, terwijl het WK in 1990 cijfermatig misschien knvbeen redelijke prestatie leek,  werd dit toernooi overschaduwd door de nodige onenigheid binnen het Nederlandse team.

  • 1974: verloren WK finale – 1976: 3e op EK
  • 1978: verloren WK finale – 1980: uitgeschakeld tijdens de 1e ronde EK
  • 1988: EK winnaar – 1990: uitgeschakeld in de achtste finale WK
  • 2010: verloren WK finale – 1980: uitgeschakeld tijdens de 1e ronde EK
  • 2014: 3e op WK – 2015: Eindronde EK 2016 niet bereikt

We zullen er maar aan moeten wennen denk ik. Een mooi resultaat tijdens een WK of een EK voetbal krijgt steevast een duidelijk minder vervolg tijdens het volgende toernooi. Extra zuur natuurlijk omdat goede resultaten snel wennen. Dan komt een fiasco zoals nu het geval is dubbel zo hard aan, want de heren voetballers lijken er van de een op de andere dag niets meer van te kunnen en dat is natuurlijk niet zo. Er is waarschijnlijk iets anders aan de hand, misschien iets op het mentale vlak. De uitschakeling van Oranje houdt wel in dat er pas in september 2016 weer een interland gespeeld wordt die echt ergens om gaat. Gezien de aanblik van deze laatste 10 wedstrijden zou ik daar zelfs blij om kunnen of moeten zijn. Maar dat ben ik niet, want de uitspraak ‘voetbal is van het volk’ gaat vooral op voor de wedstrijden van de mannen van Oranje. En daar moeten we nu best lang op wachten, maar gezien de statistieken kijk ik daar nu al weer naar uit. Was het maar vast september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*