Koeien verplicht buiten? – Waar bemoeit Den Haag zich toch mee?

Een koe hoort in de wei te lopen en niet de hele tijd binnen op stal te staan. Tenminste, dat vinden SP, D66 en GroenLinks. Deze partijen komen met een initiatiefnota waarin ze voorstellen het recht op weidegang op te nemen in de wet. Staatssecretaris Sharon Dijksma weigerde eerder een motie die werd gesteund door een Kamermeerderheid, uit te voeren. Zij wilde de weidegang van koeien niet wettelijk vastleggen, omdat dit grote gevolgen kan hebben voor de melkveebedrijven. En zo simpel als deze stelling lijkt, het is een waarheid als een koe. Het lijkt hier weer op een staaltje politiek dat door enkele bureaucraten, die niet geremd worden door enige kennis van zaken, bedacht is.

Het weiden van melkvee is een vak apart. Er kleven nogal wat praktische bezwaren aan het weiden van melkvee. Als voorbeeld kun je kleine huiskavels en/of grote koppels koeien als probleem aanmerken om weidegang mogelijk te maken. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op te noemen. De belangrijkste grieven die ik heb tegen een dergelijke wet zijn het politieke en economische beleid dat jarenlang gevoerd is en het feit dat er wéér een regel bij komt, terwijl we met zijn allen van veel van die regels af willen. Daarnaast is de politiek ook tegenstrijdig als het gaat om de gewenste milieu eisen. Er zijn ooit ook stemmen opgegaan om koeien binnen te houden, want dat zou beter zijn voor het milieu. Toch willen de meeste melkveehouders het liefst hun vee weiden, gewoon omdat het goed past in de meeste bedrijfsomstandigheden en ook omdat veel boeren hun vee, om verschillende redenen graag buiten zien in de zomer. Zolang het praktisch niet op bezwaren stuit zullen deze boeren hun vee gewoon blijven weiden.

Volgende vraag: Moet deze wet dan alleen voor melkvee gelden? Of zou het ook voor ander vee moeten gelden? Dat zal nog een toestand worden als we alle kippen en varkens buiten moeten gaan houden. Dan gaat de status van Nederland als agrarisch exportland ineens veranderen in importland. Daar zouden nogal wat economische bezwaren aankleven. Is dat wat we willen bereiken? En ik vraag me echt af wat nu de  werkelijke reden is om deze wet te maken? Wil de burger koeien buiten zien, willen we koeien een beter leven geven of is het een manier om politiek te scoren? Volgens mij weet een boer heel goed zelf wat het beste is voor zijn koeien en bedrijf. Hij (of zij) werkt tenslotte iedere dag met zijn dieren en streeft, ook in zijn eigen belang, naar optimale verzorging. Daar is echt geen wet voor nodig. Dus, beste politici, wanneer u koeien buiten wilt, kunt u dat het beste bereiken door dat (financieel) te stimuleren, net zoals verscheidene zuivel coöperaties nu al doen. Dat gaat vast en zeker beter werken dan overmatige invloed uitoefenen op bedrijfsvoering en bedrijfsfilosofie, want dat gaat veel te ver.

Eén antwoord op “Koeien verplicht buiten? – Waar bemoeit Den Haag zich toch mee?”

  1. Na altijd smakelijk gelachen te hebben om de “conspiracy theories” die in de media de ronde doen begin ik nu toch te geloven dat de aandacht afgeleidt word van belangrijker zaken; kom met een volslagen idioot idee, verkondig het tot wet te maken en kijk hoe furieus men hierop reageert (of juist niet).
    Ik ben benieuwd wat er ons straks door de strot geduwd gaat worden… zitten er weer mega-bonussen aan te komen, zijn er weer miljarden verdwenen? Dit heeft niets met dierenwelzijn te maken en getuigt ook niet van enige kennis van zaken. Dit lijkt op een afleidingsmaneuvre. Met hoofdletters. Ik ben er niet gerust op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*