Onbesproken emoties

De Top 2000 op NPO Radio 2 zit er weer op. Ieder jaar weer ben ik een trouwe luisteraar van dit prachtige programma en ik probeer ook elke keer weer mijn favoriete liedjes te ondersteunen voor deze lijst, door mijn stem uit te brengen. Het is een programma met een hoog ‘o ja!’ gehalte, zoals ik dat wel eens noem. Regelmatig komt er een lied voorbij waar ik mooie herinneringen aan heb of de zogenaamde vergeten liedjes komen voorbij, met als vaste reactie: ‘Ja, dit was ook leuk. Het wordt ook bijna niet meer gedraaid.’ Zo worden er ook nogal eens liedjes uitgelicht en dan wordt bijvoorbeeld ingegaan op de tekst. ‘The living years’ van Mike & the Mechanics uit 1989 was dit jaar zo’n liedje met in mijn optiek een bijzondere tekst.

Het lied gaat over de gebrekkige communicatie tussen een vader en een zoon, blijkbaar veroorzaakt door het verschil in denken tussen 2 generaties. Met een soort wanhoopskreet besluit Mike het lied. De boodschap is eenvoudig. Spreek je uit tegen elkaar en wacht er niet mee, want als een van beiden sterft is het te laat en zul je daar de rest van je leven mee geconfronteerd worden. Zelf heb ik hier geen frustraties door, maar als ik dit soort songteksten lees of hoor vraag me automatisch wel even af of ik het wel goed gedaan heb. Mijn vader is vele jaren geleden al gestorven en ik had het geluk om een goede relatie te hebben met hem. Nee, nadat ik erover nagedacht had kwam ik toch tot de conclusie dat ik niets vergeten ben te zeggen tegen hem.

Praten met elkaar gebeurt heel vaak te weinig. Er wordt in de praktijk vaker tegen elkaar gesproken, en dat is wat anders dan mèt elkaar. Nu is dit in Noord Holland, waar ik woon, een niet te onderschatten onderdeel van de sociale omgang binnen families en vriendengroepen. En dan met name in Westfriesland. De mensen hier zijn over het algemeen introvert en laten niet zo makkelijk hun gevoelens blijken. Dit gegeven kan niet los gezien worden van het relatief hoge percentage aan zelfdodingen in deze streek. Een serieus probleem voor de Westfriezen. Wat Mike bezingt in zijn lied is voor de generatie waartoe mijn kinderen behoren een mooie boodschap maar ook voor mijn generatie. Misschien hebben we er met zijn allen iets aan en luisteren we naar een mooi liedje met een nuttige boodschap die iets toevoegt aan ons leven. Dan ga ik bedenken of ik nog iets tegen mijn moeder wil zeggen voordat ze zo gaat dementeren dat ze me niet meer begrijpt.

Luister naar en lees mee met The living years van Mike & the Mechanics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*