Goede voornemens

Zo tijdens de feestdagen wordt er weer regelmatig over allerlei goede voornemens gesproken voor het nieuwe jaar. Blijkbaar hebben veel mensen een jaarwisseling nodig om zichzelf te motiveren ander gedrag te gaan vertonen. Het komt weer allemaal voorbij. Stoppen met roken, meer bewegen en afvallen zijn zo ongeveer wel de meest voorkomende voornemens. Nu moet ik altijd een beetje lachen om mensen die tijdens de jaarwisseling willen stoppen met roken, en dan om klokslag 12 uur. Met de nodige alcoholische versnaperingen achter de kiezen kan de wil er wel zijn maar zal het vlees zwak zijn en zullen veel van dit soort pogingen tot mislukken gedoemd zijn. Gedrag veranderen omdat er een nieuw kalenderjaar start, wordt ontzettend vaak een mislukking. Volgens mij omdat het voor de meeste mensen niet voldoende motivatie is.

Stoppen met roken of afvallen is een zaak van motivatie dat uit het binnenste van je wezen moet komen. Je moet het echt willen en het jezelf niet opdringen of laten opdringen. Want als het een geval van ‘moeten’ wordt gaat het je echt niet lukken. Het moet een gevoel zijn dat je dit zelf wilt en bepaalt zodat het geen strijd wordt. Pas wanneer je mentaal toe bent aan deze gedragsverandering zul je de meeste kans van slagen hebben en als je dit vol kan houden tot het moment dat je jezelf beter gaat voelen zul je het doel bereikt hebben en is je goede voornemen zeer waarschijnlijk tot een goed eind te brengen.

Goede voornemens zijn natuurlijk heel belangrijk, want zonder zal er weinig veranderen. Maar kies zelf het beste moment en laat je niet leiden door het moment van de jaarwisseling. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg mensen stoppen met roken of gaan afvallen en/of sporten. Daar worden we met zijn allen beter van en het zal ons in de toekomst helpen om gezond leven als iets gebruikelijks te gaan zien. Maar neem van mij aan dat goede voornemens ook uitstekend gestart kunnen worden in andere periodes van het jaar. In maart kun je ook stoppen met roken en bij vrijwel iedere sportvereniging kun je door het hele jaar heen instappen. Succes met de goede voornemens en ik wens iedereen een mooi 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*