Het Vaticaan en anticonceptie

Paus Franciscus laat het rommelen in het Vaticaan. Hij lijkt actief bezig met het probleem kindermisbruik binnen de rooms katholieke Kerk en probeert een discussie uit te lokken over het celibaat. Hij is voorzichtig aan het roeren in de misselijkmakende dogma’s binnen het ultra conservatieve Vaticaanse mannen bolwerk. Naar verwachting zullen de uiteindelijke resultaten aan het einde van zijn ambtstermijn jammer genoeg miniem zijn, maar elke vorm van vernieuwing van het middeleeuwse concept van deze Kerk is een stukje winst en die winst hebben we hard nodig in deze wereld.

Maar er zijn ook nog wel een paar andere punten hoor, die ik behoorlijk uit de tijd vind, welke hoog in het vaandel staan bij de rooms katholieke Kerk. Homoseksualiteit is voor de kerk nog steeds een ziekte, waarvan de Kerk hoop heeft dat dit genezen kan worden, maar de meeste problemen heb ik met het anticonceptie beleid. Veel trouwe katholieken wonen in armoede en geloven, bij gebrek aan kennis door te weinig scholing, heilig in wat hun paus hen vertelt te doen. Vooral geen condooms of andere anticonceptie gebruiken, want dat is uitermate zondig. Het is te zot voor woorden, dat dit soort teksten getolereerd worden door de wereld. De VN heeft dit al meerdere keren aangekaart, maar het Vaticaan reageert hier alleen op met de mededeling dat het bestudeert gaat worden.

Het zou omgekeerd moeten worden. De Kerk zou condooms moeten uitdelen. Dan doe je wat aan de ware problematiek, en dan vooral bij al die christenen in Afrika. De verspreiding van HIV zou op die manier bestreden worden en wellicht nog belangrijker is dat er beduidend minder kinderen worden geboren. Armoede stimuleert het geloof, dus juist daar zijn veel gelovigen en juist daar waar armoede heerst is een zwangerschap heel vaak geen vrolijke romantische gebeurtenis. Een kind erbij, betekend gelijk weer een mond er bij te voeden, terwijl er toch al niet voldoende voedsel is. Met als direct gevolg een hoge kindersterfte die door de Kerk afgedaan wordt met de dooddoener dat het Gods wil is. Niks Gods wil! Het Vaticaan is hier mede aan schuldig! De macht van het Vaticaan is groot, en het gevecht tegen de middeleeuwse dogma’s zal moeilijk en lang zijn, maar voor de volksgezondheid zou het een zegen zijn, wanneer paus Franciscus de rooms katholieke Kerk naar de 21ste eeuw brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*