Ballonvaarders en boeren

Ballonvaarders en veehouders gaan niet altijd goed samen. Dat blijkt maar weer uit het volgende artikel. Boer in de bak na ruzie om vernieling toegangshek. Dit artikel gaat over een boer die een ballonvaarder een klap gegeven heeft, nadat deze ongevraagd zijn erf had betreden. De  discussie welke volgt op melkveehouders.prikkebord geeft een groot verschil in de meningen van de landeigenaren, waar de luchtballon zijn landing moet maken. De ene veehouder vindt het prima dat de ballonvaarder zijn weiland betreedt om de ballon in te pakken en weer transport klaar te maken terwijl de ander hier zeker niet van gediend is en een redelijke vergoeding wil.

In de gedragscode van de ballonvaart staat o.a.: Een luchtballon mag, wettelijk gezien, overal landen, omdat hij door de luchtvaartwet is ontheven van de verplichting om op een vliegveld te landen. Na de landing wordt, indien mogelijk, de grondeigenaar/pachter geïnformeerd en wordt met hem/haar overlegd. Zonder toestemming is het berijden van de landingsplaats met voertuigen niet toegestaan. Bij die laatste regel ligt het grootste probleem. Met een luchtballon weet je natuurlijk niet precies waar en op wiens weiland je land. Veel boeren hebben hier geen problemen mee en laten zich dan ook makkelijk afschepen met het befaamde flesje drank. Er zijn ook boeren die gewoon geen toestemming geven om het weiland te betreden met voertuigen en gaan dan in onderhandeling met de eigenaar van de ballon over hoe de ballon moet worden weggehaald en over een eventuele financiële vergoeding. De derde mogelijkheid is, dat de landeigenaar niet thuis is, zoals in het voorbeeldartikel. Dan is er in principe een probleem voor de ballonvaarder. Het hangt dan vooral af van de brutaliteit van hem of haar of het land zonder toestemming betreden wordt. Dat kan dan aflopen met de nodige stennis.

Om dit soort aanvaringen te voorkomen zouden ballonvaarders en boeren misschien eens om tafel moeten gaan zitten. Het is natuurlijk te idioot voor woorden, dat een ballonvaart, goed voor een bedrag tussen de 1000 en 2000 euro, gaat landen op een niet vooraf bekend perceel en dat je er dan maar van uit gaat, dat af te kopen met een fles van een tientje. Op een dag land je ergens waar iemand eigenaar is en die vindt dat hij redelijk vergoed moet worden voor het gebruik van zijn land, omdat het land nat is of omdat er lang gras staat, wat natuurlijk op ruzie en frustratie uitdraait. Het blijft een heet hangijzer en het mag duidelijk zijn dat ballonvaarders niet zonder boeren kunnen, maar boeren wel zonder ballonvaarders. Ik denk dat het wijs is, voor de ondernemers in de ballonvaart, om hier eens over na te gaan denken. Duidelijkheid voorkomt problemen en vooraf afspraken maken over een vergoeding, of juist geen vergoeding, maakt het leven van een ballonvaarder toch iets relaxter. Met de moderne technieken moet er toch wel iets mogelijk zijn en ik geloof niet dat de gemiddelde veehouder uit is op zo’n hoge vergoeding, dat er voor de ballonvaarder niets meer te verdienen is.

Eén antwoord op “Ballonvaarders en boeren”

 1. Beste Co,

  Als ballonvaarder moet ik zeggen dat ik het op de meeste punten wel met je eens bent.
  Echter de 1000 tot 2000 euro omzet per vaart is overdreven, de meeste piloten in Nederland varen kleinere groepen, 3 of 4 personen. En de marges in ballonvaren zijn klein, het is vaak meer een hobby die net geen geld kost.
  Gelukkig heeft het LTO een richtlijn opgesteld, met een eerlijke vergoeding.

  Daarnaast moet gezegd worden dat de kans dat er een ballon landt niet heel groot is, er zijn 40,000 vaarten in NL per jaar, en er wonen hier zo’n 100.000 boeren. Bovendien landen we best vaak op percelen die niet van een boer zijn. We kunnen dus zeggen dat een gemiddelde boer elke 3 jaar een ballon op zijn land heeft.

  Maar ik ben het met je eens, ballonvaarder dienen landeigenaren met respect te behandelen. Bedenk wel dat we elke vaart bij een andere boer landen, en daardoor veel boeren kennen. We weten hoe we ons moeten gedragen, laten geen hekken opstaan, en rijden niet het veld op zonder toestemming. We gaan altijd op zoek naar de landeigenaar. Maar soms is die niet te vinden, ook niet naar wat speurwerk. En er zijn altijd rotte appels, ook onder de ballonvaarders… helaas.

  Al met al denk ik niet dat er een groot probleem is. Maar dat blijkt gelukkig ook uit de meeste quotes van het forum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*