Dierproeven

Het blijft een gevoelig onderwerp, de dierproeven. Zolang het hier om muizen, ratten en konijnen gaat, blijft de groep tegenstanders, die zich laat horen redelijk beperkt, maar zodra er proeven gedaan worden met honden, labradors nota bene, komt er een beduidend grotere groep aan de poort van deze laboratoria rammelen. Ik snap wel waar dat vandaan komt hoor. Honden staan dicht bij de mens en natuurlijk zijn labrador retrievers ontzettend lieve en slimme honden. Het zijn ook dieren waar mensen nogal eens menselijke eigenschappen aan gaan toedichten, met het gevolg dat ze niet meer als dier worden gezien, maar als gezinslid of zelfs als een kind. De protesten waren dan ook niet van de lucht en de proeven werden voorlopig opgeschort.

Zelf ben ik een voorstander van dierproeven, maar dan wel wanneer het om de medische wetenschap gaat. Denk nou niet gelijk, wat een harteloos mens, want ik ben zelf een groot liefhebber van allerlei soorten dieren. Het probleem is, dat we met z’n allen vooruit willen en ontzettend graag al die verschrikkelijke ziektes te lijf willen gaan. Daar moet je testen voor kunnen doen, anders komen we echt niet verder. Je kunt je wel hevig verzetten tegen deze praktijken, maar wanneer je iemand in je directe omgeving hebt die gegrepen is door kanker, MS, alzheimer, ALS en soortgelijke slopende aandoeningen, piep je wel anders. Het enige wat je dan wilt is dat die persoon kan genezen, en het maakt je dan echt niet uit hoe.

Volgens mij gaat het hier over het overschrijden van een grens. Waar mag je wel proeven mee doen en met welke dieren niet. Die ligt voor iedereen op een andere plaats. In nazi Duitsland werden joden gewoon als ‘proefdier’ gebruikt. Hier lag die grens dus duidelijk op een ander niveau, dan hoe de gemiddelde Nederlander er vandaag de dag tegen aan kijkt, maar ook dat heeft het nodige voor de wetenschap opgeleverd. De maatschappij zal het wel nooit eens worden, met welke dieren wel en met welke dieren geen proeven gedaan mogen worden. Het is echter een absoluut feit dat er met alle dierproeven ontzettend veel medische vooruitgang is geboekt en dat dit niet alleen ten goede komt aan de mensen, maar uiteindelijk ook aan alle dieren. Er moeten daarom offers gebracht worden en dan het liefst dierlijke offers. Ik zou wel eens willen weten hoe een anti-dierproef aanhanger reageert, wanneer je partner MS heeft en je moeder alzheimer. Ik zou in ieder geval willen dat ze volledig genezen kunnen worden.

 

2 antwoorden naar “Dierproeven”

  1. Sorry hoor, ik lees jou coloms via een collega, maar kan me er werkelijk waar niet in vinden wat je schrijft. De natuur is de natuur en ja de mens wil altijd maar weer meer. Tevreden zijn met wat er is. Het doen met wat er is, zeg je ook vaak tegen een kind. Mag niet alles willen, nou ja in deze tijd is idd opvoeding vaak ver te zoeken. Respect is er weinig voor natuur, kijk naar al het afval op straat. Wij als mens willen vak te luxe. Rotte plekjes op fruit en groente willen we niet, we gaan ze met chemicaliën bespuiten omdat de consument het zo wil. Geld business en nu de omgekeerde wereld. Natuurlijk heet nu biologisch, alles word omgedraaid om daarna weer in te zien hoe het eigenlijk hoort.
    Ik ben vanaf mijn 7de jaar chronisch ziek, chronische darmkanker. Chronisch, ja het bestaat, weinigen weten ervan. Inmiddels draag ik mijn ziektebeeld nu 33 jaar en het hoort bij mij. Omgaan met en accepteren.
    Als je mij de vraag stelt dierproeven of niet, zeg ik duidelijk nee. Neem het leven zoals het is, vaak moeilijk in deze tijd. Mijn ziekte is begonnen met dikkedarm kanker, men dacht toen dat het daarbij bleef, hebben alles verwijdert en wat blijkt meneer de wetenschap had geen gelijk, de ziekte probeert zich na jaren, een weg te banen door andere organen aan te klampen. Moeten dierproeven tot het kleinste diersoort maar doorgaan?? Ook voor make up, zalfjes je kan het zo gek niet benoemen. Alles voor de mens, het grootste beest op aarde, mijn inzien. Zie hoe wij de aarde misbruiken. Deze aarde is vol! We willen teveel, het lijkt mij, het is niet voor niets dat moeder natuur soms schoonmaak houd. 🙂 Ebola, :-)) De mens proberen we te genezen, een hond van een van de eigenaren, besmet word afgemaakt , tegen de wil van de eigenaar in. Deze had toch ook in carantaine gekund. Medicijnen die mijn ziekte wat afremmen, neem ik niet. Tenzij men op andere manieren gaat testen, zonder dierenleed. We leven anno 2014 en niet in de middeleeuwen, laten we wel wezen.

    • Dank voor uw duidelijke reactie MvdBerg. Ik vind dat u op een bijzondere manier in het leven staat en door uw aandoening vind ik ook dat u recht van spreken heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*