Radar en eenzijdige journalistiek

Het consumentenprogramma op televisie Radar staat niet bekend om haar zuivere journalistiek. Dat bleek weer in het programma van 10 november 2014, waar het o.a. ging over de melkveehouderij en dan met name over het weghalen, direct na de geboorte, van kalfjes bij de moeder. De reportage was schokkend eenzijdig, manipulerend en vooral de melkveehouderij, zoals die werkelijk is in Nederland, kwam niet aan het woord. Er werden vooral beelden getoond van smerige stallen, zieke koeien en het ongewoon en verboden behandelen van koeien en kalveren, om nog maar te zwijgen over de slecht onderbouwde verhalen over stress bij koe en kalf. Als statement laat de reportagemaker een loslopende jonge stier op een boerenerf zien en jonge koeien in het bos, om de gewenste romantische sfeer met deze beelden te versterken.

De veehouders die hun verhaal doen in de reportage zijn waarschijnlijk goede veehouderijen, maar dan met een bepaalde alternatieve visie. Ze zijn zeker geen zuiver voorbeeld van hoe het op meeste bedrijven toe gaat. Het Brabantse veehoudersechtpaar Van Roessel is één van de weinige bedrijven in Nederland, die het kalf bij de koe laten en daar zijn ze heel tevreden mee, blijkt uit de opnames. Zij nemen het extra werk en risico, dat dit met zich meebrengt, voor lief en vertellen hun verhaal, dat uitstekend past bij de sfeer welke de reportagemakers voor ogen hebben. De tweede veehouder, meneer Kappers uit de Flevopolder, is een heel ander type. Deze man is volgens mij een echte ondernemer, die verscheidene neventakken op zijn bedrijf runt en vooral munt wil slaan met een eigen zuivel label, die aan eisen voldoet waar de gemiddelde vegetariër in Nederland een warm gevoel van krijgt. Dat een kalf bij de moeder blijft, zou voor deze man zomaar bijzaak kunnen zijn.

De vegetarische minderheid in ons land krijgt tegenwoordig wel opvallend veel spreektijd in de landelijke media. Ongeremd kunnen deze figuren, die veelal geen enkele notie hebben van wat er op een veehouderij gebeurt, hun wartaal uitkramen in de landelijke media. Gebruik makend van nauwkeurig geselecteerd beeldmateriaal mogen ze ongestraft hun gemanipuleerde beeld van de veehouderij verkondigen. Beelden waar geen enkele veehouder zich in herkent, maar die dit soort antipropaganda blijkbaar maar heeft te slikken. Regelmatig vlees eten is gezond en dat zeker voor opgroeiende kinderen. Daar moeten dieren voor geslacht worden ja, en omdat dit tegenwoordig zover van de consument af staat, zijn er mensen die dat zielig vinden en daar de rest van de wereld van willen overtuigen. Het is, in en in triest, dat de boeren en slagers daar op aangekeken worden en zwart gemaakt. Het gaat hier om voedsel, dat we met zijn allen nodig hebben en ook opeten. Laat diegene die vegetariër wil zijn, dat ook zijn, denk ik dan, maar laat de rest van de wereld dan wel met rust. Het begint soms net op een sekte te lijken en dat moeten we niet willen.

Bekijk de reportage van Radar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*