De veehouderij onder vuur

Deze week sprak de provincie Brabant de zorg uit, dat er zoveel boeren stopten in hun provincie, 500 Veehouders gaven aan te willen stoppen met hun bedrijf, de inschrijving op de subsidie voor melkveehouders om hun vee af te stoten werd ruim overschreven en het aantal zelfdodingen in de agrarische sector nam de laatste weken een vlucht. Hoe zou het toch komen dat zo ontzettend veel boeren het niet meer zien zitten? Misschien komt het wel doordat veehouders de afgelopen anderhalf jaar een speelbal zijn geworden van de politiek. Globale beslissingen zijn genomen door staatssecretaris Martijn van Dam, maar geen boer die precies weet waar hij aan toe is, een staatssecretaris die zijn tijd wel uitzit tot de verkiezingen en als kers op de taart een verplichting in de maak om koeien verplicht buiten te doen.

150 Volksvertegenwoordigers
In Den Haag zitten 150 volksvertegenwoordigers , waarvan er volgens mij nog geen 10 personen een veehouderij van dichtbij hebben bekeken. Tenminste, dat maak ik op uit de wartaal die regelmatig door deze mensen uitgekraamd wordt. Bewegingen van links, milieu en vegetariërs zijn op oorlogspad tegen een makkelijk slachtoffer. Slechts 3% in Nederland heeft immers een agrarisch bedrijf, dus dat is makkelijk scoren voor deze helden. Boeren worden door deze anti-veehouderij actiegroepen als dierenbeulen en vervuilers afgeschilderd, de onnozele mensenmassa slikt alles voor zoete koek en deze ondernemers (Ja, agrariërs zijn ondernemers die financiële risico’s lopen) zijn de afgelopen decennia verplicht om voor 2 miljard te investeren in ammoniakemissie, bedacht door iemand achter een bureau, dat niets heeft opgeleverd, blijkt uit de laatste onafhankelijke metingen.

Besef van de waarde van agrarisch Nederland
Het wordt tijd voor besef. Het besef, welke waarde agrarisch Nederland eigenlijk heeft. De eerder genoemde linkse bewegingen hebben niets met het economische  verhaal, maar vast staat wel dat de agrarische sector 600.000 banen levert in Nederland, 10% van alle exportwaarde van ons land vertegenwoordigd en dat de sector meerdere malen van groot belang is geweest om dit land uit een economische crisis te trekken. Toch geven Marianne Thieme en haar gevolg me het gevoel dat dit totaal onbelangrijk voor hen is. Nee, ze schreeuwen om het hardst over milieuvervuiling en dierenleed, waar geen enkele boer zich in herkent. Boeren is er alles aan gelegen om hun dieren, land en gewassen zo goed mogelijk te verzorgen en zo min mogelijk antibiotica en gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken,  want dat levert hen economisch voordeel op. Daar doen ze het uiteindelijk voor. Voor het gemak wordt er als laatste ook nog aan voorbijgegaan dat agrariërs de goedkoopste landschap beheerders zijn die je maar kunt voorstellen. Ja Nederland, jaag je boeren maar weg. Het enige wat je er op korte  termijn mee bereikt is dat het  gemiddelde boerenbedrijf nog groter wordt en we weer  legbatterij eieren gaan eten, maar nu uit de Oekraïne en vlees met antibiotica uit Zuid Amerika. Het wordt tijd voor respect voor de boeren en het zou mooi zijn, zoals Tom Dekker in zijn beroemde column schreef, als iemand zijn hand eens opstak als hij een boer tegenkomt in zijn trekker. Ze doen er in elk geval alles aan om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen en het beste en gezondste voedsel te produceren. In het zo goed mogelijk willen doen, lijken ze wel verdomd veel op politici, maar dan alleen met meer gezond boerenverstand.

Foto: Gert van den Bosch

17 antwoorden naar “De veehouderij onder vuur”

 1. Boeren zouden veel meer naar buiten moeten treden.
  Burgers denken dat elke boer miljonair is, ze zien alleen grootte stallen.
  Laats hoorde ik dat een boer 10 euro voor een kalfje krijgt, zelf dacht ik dat een kalfje ongeveer
  350 euro op zou brengen. Zo zie je maar dat de burger er geen weet van heeft.
  Ook als er bij de melk opbrengst geld bij moet, moet een boer dit met de burgermaatschappij delen.
  Dan zal de burger meer respect krijgen voor een boer.

 2. Weidegang voor de koeien is best goed Maar voor heel veel mensen is het ook verstandig om een gedeelte van de dag naar buiten te gaan
  Laten we beginnen bij onze ambtenaren en politieke bestuurders
  Misschien dat ze helder gaan denken volgens mij is hun brein echt verschrompeld

 3. Zeg maar op wie ik moet stemmen om jullie er weer boven op te krijgen.
  Ik geloof dat er geen ene partij is die voor jullie in de bres springt.
  Kon boer koekoek nou maar terug komen,daar had je wat aan !!!

 4. Wen maar aan het”onder vuur” liggen. Onder mijn vriendenkring meerdere fanatieke dierenvrienden. En 1 ding is voor mij helder, wij zullen elkaar over het onderwerp omgang met koeien elkaar nooit helemaal begrijpen. Maar dat betekent niet dat je geen respect voor elkaar kunt hebben, en het toch probeert uit te leggen. En dat is volgens mij wat boeren moeten blijven doen. Juist niet in een slachtoffer rol kruipen.

 5. Wordt het weer tijd voor een Boer Koekoek? Niet nationalistisch maar wel het verhaal van de Boer. Bewust met een hoofdletter.

 6. Ik denk dat de agrarische sector respect en draagvlak kan laten groeien, met een toekomstvisie waar de nederlander enthousiast van wordt. Hoe ziet onze voedselproductie er over 15 jaar uit? Wat is het duurzame en winstgevende alternatief voor het huidige systeem, dat alleen verliezers kent? Hoe gaat het over 15 jaar met milieu, landschap, dierenwelzijn, weidevogels? En wat betaalt de nederlander dan voor goed voedsel, om de boer een eerlijk inkomen te bieden?
  Schaalvergroting en intensivering zijn al heel lang een doodlopende weg. Zonder lange termijnvisie hobbelen we van crisis naar crisis. En ik gun de gerespecteerde boeren die elke week mijn koelkast vullen zo veel meer!

 7. Walg verschrikkelijk van de Hollandse politiek die geen snars verstand heeft van de agrarische belangen. Door afbraak van de kleine ondernemers, worden ook de groten met de mega bedrijven in een kwaad daglicht gedreven. Dit is al tientallen jaren aan de gang. Ook planologie voor stadsuitbreiding spint er garen bij. Dat brengt de burgers minder ruimte gevoel en dus minder levens plezier. Kippenhok syndroom noem ik dat. Pikken naar elkaar!!! Ben zelf Als agrarisch ondernemer geemigreerd, beste keuze ooit voor ons gezin en agrarisch ondernemerschap.

 8. Koeien in de wei dan ook alleen maar zuivelproducten in nederland die van koeien komen die in de wei lopen . Dus supermarkten en bakkerijen en de rest maak je borst maar nat want nu alleen nog maar alleen weidemelk.

 9. Boeren in ons land doen net of de ‘hele wereld’ om hen draait! Boeten zijn toch ondernemers net als ieder andere ondernemer?
  Doe aub niet altijd zo zielig, als er een bedrijf groep is die steun krijgt van de overheid dan is het wel de agrarische sector!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*