Zembla

We hebben nu 2 documentaires gezien van televisieprogramma Zembla over de zogenoemde megastallen in de Nederlandse melkveehouderij sector. De 2e documentaire was misschien minder tenenkrommend dan de eerste, maar vooral de eerste docu was zeer eenzijdig gericht op grote melkveebedrijven en benadrukte vooral de economische motieven van de gefilmde veehouders, waarbij essentiƫle opmerkingen vakkundig werden weggeknipt om de gewenste boodschap van deze docu goed uit te laten komen die de programmamaker voor ogen heeft. Dan kom ik gelijk bij de vraag wat de documentairemaker voor doel heeft gehad met het maken van dit televisie item. Wil diegene de melkveesector zwart maken of juist aan de bel trekken dat de melkveehouderij industrialiseert? Het is mij volslagen onduidelijk, terwijl de sector in dit programma wel heel negatief werd neergezet. Als economische rekenaars, zonder ook maar een barst te geven om het welzijn van de dieren die ze op hun boerderij houden. Je kunt gerust stellen dat het hier gaat om zeer eenzijdige journalistiek waar grote melkveebedrijven getoond worden met slechts de belichting van de negatieve kanten, zoals het niet weiden van de koeien. Als tegenhanger werd in het tweede deel een biologisch veehouder aan het woord gelaten met een volledig tegengestelde manier van bedrijfsvoeren, waarvan de documentairemaker blijkbaar vindt dat dit wel de juiste manier is, terwijl de opnamen van een LTO voorman niet eens zijn gebruikt. De waarheid paste waarschijnlijk niet in het verhaal, waardoor ik een duidelijke en eerlijke mening van beide kanten niet heb gezien.

Het belangrijkste moment voor mij in de docu was de opmerking dat de Nederlandse burger de koeien in het land wil zien. Dat zijn opmerkingen van mensen die geen idee hebben wat het runnen van een veehouderij inhoudt. De burger wil koeien in het land zien, maar er zijn er niet zoveel die 7 dagen in de week de zorg voor een aantal dieren op zich wil nemen en dan ook nog de risico’s wil dragen die bij dit soort ondernemerschap hoort. En die mensen willen natuurlijk niet te veel betalen voor hun zuivel en er is van deze groep zich bijna niemand bewust dat we met al die mensen op de wereld ook voldoende voedsel moeten produceren. Dat gaat misschien in de toekomst wel op de ideale biologische manier, maar voorlopig nog even niet, want de wereldbevolking groeit nog steeds stevig door en vergeet de economische gevolgen niet. Geen werk en hoge belastingen, daar beginnen we in Nederland gelijk tegen aan te schoppen. Het gaat hier om marktwerking en de meeste mensen zoeken nog steeds naar die goedkopere melk die toch van de beste kwaliteit is en juist die melk wordt geleverd door deze boeren met megastallen. De duurdere melk wordt geleverd door de biologische veehouders, maar veel consumenten vinden dat natuurlijk te duur. Dat noem ik hypocriet consumentengedrag, het roepen om een beter dierwelzijn, maar hier niet voor willen betalen. Zembla heeft hier voor mij de plank flink mis geslagen en een meer dan onjuist beeld geschetst van de Nederlandse melkveehouder. Maar ja, je scoort pas kijkers als je laat zien wat de kijker wil zien. Dat is beter voor de kijkcijfers dan de realiteit. Misschien moet Zembla zich maar gaan richten op een soapserie. Daar weet in ieder geval iedereen van dat er niets waar is van wat er getoond wordt. Tenminste, dat hoop ik dan maar.

3 antwoorden naar “Zembla”

 1. Misschien moet Co ook eens Eyes on Animals gaan volgen
  die zijn in Nederland op pad om veehouderij…veetransport en slachterijen te volgen….de ogen zullen opengaan Co

  • Beste Heidi,

   Ik ben melkveehouder in Bladel en stel je voor om naar mijn stal te komen kijken welke in 2014 is gezet. Als je me belt als je in Bladel bent mag je altijd langs komen zonder afspraak. Tijdens dit gesprek geef ik je het adres door. Als jij dan even aangeeft dat je belt naar aanleiding van deze reactie ben je per direct welkom. Dit lijkt me beter dan het bekijken van een reportage van bijvoorbeeld eyes on animals aangezien hier iemand aan kan knippen en plakken voor je hem zelf ziet…Praten we daarna verder. 0629552374

   Eerlijker kan ik het niet maken en ik ben bijvoorbeeld geen bioboer

 2. ja en dan die ezells, die melk etc. kopen voor meer dan een euro per liter afgeroomd en wel terwijl die veehouder in de buurt maar zon beetje 30 eurocent incasseert is ernou niemnad die daarin springt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*