Wakker dier

Dit weekend kreeg ik een bericht  te lezen van Wakker Dier. Nu moet ik vooraf zeggen dat de ideeën van Wakker Dier en mijn persoon mijlenver uit elkaar liggen. Ik ben dan ook bevooroordeeld, want ik werk mijn leven lang al in de veehouderij en ik heb talloze veehouderijbedrijven, door mijn werk, van zeer nabij kunnen bekijken. Maar daarom kan ik ook uit de eerste hand een reactie geven.

Het gaat hier om het volgende bericht: http://melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/59969/. Wakker Dier schopt hier wellustig in het rond met feiten die niet kloppen en dat vind ik persoonlijk not done. Ze hakken in op het feit dat koeien op een betonnen vloer lopen, in de poep en dat de klauwen verweken. Typisch gevalletje van ‘ik heb de klok wel horen luiden, maar ik weet niet waar de klepel hangt’. Ja, het systeem werkt zo, maar er wordt voor het gemak voorbijgegaan aan een belangrijk feit. Een veehouder houdt koeien om een economische reden en zal er daarom alles aan doen, om zijn ‘economische factor’, de  melkkoe, zo goed mogelijk te verzorgen. Wakker Dier vergeet de 2 jaarlijkse (of vaker) pedicure behandelingen, de voet(hoef)baden en de meestal droge roostervloeren, aangeveegd door een automatische mestschuif of een mestrobot, terwijl bij klauwproblemen nauwelijks antibiotica wordt gebruikt. Veehouders zijn zeer alert op kreupele koeien, want een kreupele koe kost geld. Maar een veehouder is ook veehouder, omdat hij/zij van het vak en van de dieren houdt en daarom een koe nooit nodeloos laat lijden. Wakker Dier laat ook haar licht schijnen op het probleem uierontsteking, in vaktermen mastitis genoemd. Ze noemt getallen welke weinig waarheidsgetrouw zijn, en dus ook weer een gevalletje ‘klok en klepel’. Het is waar dat mastitis al tientallen jaren een probleem is binnen de melkveehouderij, maar ook hier doen de veehouders hun uiterste best. Ja, het klopt dat er antibiotica gebruikt wordt, om mastitis te bestrijden. Dat moet wel, want anders herstelt een koe hier meestal niet van. Maar na een antibioticakuur van enkele dagen, is de uierontsteking ook verdwenen. Wakker Dier gaat hier ook weer aan de feiten voorbij en overdrijft schromelijk. Ze vergeten te vermelden dat de omstandigheden om mastitis te voorkomen inmiddels al aardig geoptimaliseerd zijn.

Wakker Dier, kijk toch eens goed rond. De Nederlandse koeien hebben het niet zo slecht. De moderne ligboxenstallen zijn comfortabel, schoon, droog en qua klimaat optimaal. Alles om de koe zo goed mogelijk gezond te houden en haar een plezierige leefomgeving te geven. Persoonlijk zou ik de koeien ook liever buiten zien, maar door de min of meer gedwongen schaalvergroting wordt dit arbeidstechnisch een stuk moeilijker dan enige jaren geleden. Een veehouder moet net als iedere ondernemer gewoon winst maken en dat probeert hij/zij door alle factoren tegen elkaar af te wegen en zo een optimaal (lees: diervriendelijk) resultaat te halen. Dus Wakker Dier, doe je ding, maar stop met het beschadigen van beroepsgroepen die het beste voor hebben met het dier dat jullie onnodig willen beschermen.

2 antwoorden naar “Wakker dier”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*