Vrijheid van meningsuiting

Geert Wilders moet zich zeer waarschijnlijk verantwoorden bij de rechter, na zijn uitroep: “Willen we meer of minder Marokkanen?” Het is me volstrekt duidelijk dat onze Geert hiermee bewust weer de zekerheid creëert dat hij de komende maanden volop in het nieuws is. Ik ben geen fan van Geert, want zijn politiek is vooral populistisch. Hij richt zich op de pijnpunten binnen Nederland en met halfslachtige oplossingen probeert hij zijn politieke ideeën te verkopen aan een voornamelijk ontevreden deel van Nederland. Hij lijkt me wel intelligent, gezien de manier waarop hij zijn publiek bespeeld, maar om een bevredigend politiek programma voor zijn achterban in elkaar te breien moet hij zich toch teveel in allerlei bochten wringen. Soms vraag ik me wel eens af, wat hem nu werkelijk drijft.

Dat geintje met die opmerkingen over de Geert-WildersMarokkanen in ons land, gaat al lang niet meer over de belediging. Nee, het is een landelijke discussie geworden over de vrijheid van meningsuiting. Een zeer belangrijk geacht grondrecht van de Nederlandse bevolking. Mag je zomaar alles zeggen dan? Als antwoord op die vraag verwijs ik naar een andere landelijke discussie, die over de algemene normen en waarden. Als je deze twee elementen samenvoegt wordt het allemaal net iets duidelijker. Ik vind ook dat je voor je mening uit mag komen, maar dan wel op een manier waarop je wellicht de zaak op scherp zet, maar dan wel met het respect dat eenieder verdient in dit land. Volgens mij is de heer Wilders hier zeker over de schreef gegaan, want hij gaat volledig respectloos met de Marokkaanse gemeenschap om. Er zijn immers Marokkanen genoeg in Nederland die gewoon hun leven leiden, zonder crimineel gedrag te vertonen.

Geert heeft er alleen maar maling aan. Het gaat hem enkel en alleen om de aandacht. Hij beseft zelf donders goed dat er binnen de vrijheid van meningsuiting een behoorlijk grijs gebied ligt, tussen wat wel kan en wat niet. Daar gokt hij op als het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt. Laat het recht maar zegevieren, denk ik maar, want of hij schuldig is moet een rechter maar bepalen. Ik vind wel dat hij te ver is gegaan en gelukkig mag ik dat gewoon zeggen. We hebben tenslotte het recht om te zeggen wat we willen zeggen.

Eén antwoord op “Vrijheid van meningsuiting”

  1. Ik vind het een eng mannetje. Niet alleen om het gedachtengoed dat hij uitdraagt, maar ook om de manier waarop hij een gedeelte van het Nederlandse volk weet te manipuleren door in te spelen op gevoelens van angst en onvrede. Want het is niets meer en minder dan manipuleren. Als je iets verder kijkt dan Wilders in de PVV zie je wat voor “soort mensen” (om in Wilders-terminologie te denken) hij aantrekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*