Matti Makkonen

Matti Makkonen is afgelopen vrijdag 26 juni 2015 op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Matti wie?! Voor de meeste mensen is hij volledig onbekend maar hij heeft ons dagelijks leven behoorlijk beïnvloedt. Deze man heeft namelijk het SMS-bericht uitgevonden. In 1984 vond hij dit uit terwijl hij in dienst was van de Finse PTT, maar het duurde tot 1992 voor het eerste SMS-bericht de lucht in ging.

mattiSMS heeft het mobiele telefoonverkeer groot gemaakt in de jaren 90 van de vorige eeuw. Niet het bedrijfsleven maar de studenten gingen uitgebreid aan de slag met een mobiele telefoon. Niet om te telefoneren, maar om berichtjes te versturen wat het gebruik voor de studenten betaalbaar maakte. Het grote aantal gebruikers zorgde er daarna voor dat mobiele telefonie in record tempo betaalbaar werd voor iedereen en is nu met geen mogelijkheid meer weg te denken uit ons dagelijks leven, zeker niet na het verschijnen van WhatsApp en de concurrenten hiervan, wat het versturen van korte berichten nog goedkoper maakte.

Matti Makkonen zal voor dit feit waarschijnlijk nooit voor in onze geschiedenisboeken verschijnen maar zijn uitvinding zal een grote impact hebben op onze jongere generaties. Korte berichtjes versturen als vorm van communicatie is voor velen een vorm van leven geworden. Matti zal nooit bevroedt hebben dat groepjes mensen vooral communiceren met een smartphone in de hand. Zonder het zelf beseft te hebben 25 jaar geleden, heeft Matti Makkonen een cultuuromslag in de communicatie teweeg gebracht en zeker de komende decennia zullen steeds meer mensen communiceren met hun blik gericht op het scherm van hun smartphone. De oudere generaties hebben vaak moeite met deze verandering, maar de jongeren onder ons zeer zeker niet. Matti heeft hun wereld groter en veel sneller gemaakt en dat past helemaal in deze tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*