Feyenoord en Ajax

Voetbal is voor mij plezier en ontspanning. Zelf heb ik jaren op een laag niveau wedstrijden gespeeld en getraind. Heerlijk vond ik dat. Het voetbal van de Nederlandse clubs volg ik op de voet, en dan zowel de competitie, de KNVB beker als ook de Europese competities. De ultieme Nederlandse klassieker blijft Feyenoord tegen Ajax, oftewel Rotterdam (010) tegen Amsterdam (020) en ook de wedstrijd tussen de clubs met de grootste aanhang. Altijd weer een wedstrijd die bol staat van spanning en verwachting, want deze wedstrijd mag eigenlijk door beide clubs niet verloren worden. Het is alleen zo ontzettend jammer dat Feyenoord – Ajax, of als je wilt Ajax – Feyenoord veel randverschijnselen kent en je ook gelijk in een ziekelijk fanatieke wereld terecht komt. Een ongehoorde mate van respectloosheid komt ineens tevoorschijn in allerlei vormen. Dan denk ik niet eens aan die idioten die zich supporter noemen en willekeurig op zoek gaan naar die zogenaamde supporters van de tegenpartij, om die even gezellig in elkaar te trappen, ongeacht de tijd van het jaar. Nee alleen in je kennissenkring al word je soms al uitgescholden om het feit dat je vóór die andere club bent. Ik ben een Feyenoord aanhanger (Een deel van de lezers haakt hier af) en dan wordt er gelijk van je verwacht, door beide zijden, dat je anti-Ajax bent. Nou verdom ik dat, want ik heb dus wel respect voor de tegenstander. Daardoor heb ik toch wel hele vreemde dingen meegemaakt hoor. Iemand van mijn voetbalclubje, die ik nog steeds hoog acht, hoorde dat ik een aanhanger was van de Rotterdammers. Zijn eerste reactie was om mij uit te schelden voor kakkerlak. Toen heb ik hem vriendelijk gevraagd waarom hij mij uitschold. Het antwoord  dat ik kreeg, van deze toen ongeveer 50-jarige volwassen en normaal gesproken vriendelijke man, was: “Jullie zijn er mee begonnen!” Huh, ben ik daar mee begonnen dan? Ik heb nog nooit iemand uitgescholden voor kakkerlak. Ook ben ik wel eens een klant kwijtgeraakt, omdat ik hem vertelde dat ik zo’n hekel had aan het gebrek aan respect tussen Feyenoorders en Ajacieden. Je hebt hier te maken met intelligente en volwassen mensen, maar zodra hun club ter sprake komt veranderen ze plotseling in fanatieke idioten met oogkleppen op. En dat geldt natuurlijk zowel voor Feyenoorders als Ajacieden, maar iedere keer ben ik weer verbaasd over de kortzichtigheid dat door een balspel veroorzaakt wordt. Het zal wel een utopie blijven dat die mafketels in de toekomst na de wedstrijd samen even een biertje gaan doen en dan zonder vooroordelen de wedstrijd nabespreken. Voorlopig geef ik de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam gelijk, om geen toeschouwers van Ajax of Feyenoord toe te laten bij een versie van de uitwedstrijd van die prachtige klassieker. En respect voor die spelers die van Rotterdam naar Amsterdam of andersom verhuizen, zoals laatst Kenneth Vermeer. Zij snappen het gelukkig wel en kunnen als iemand van binnenuit de club, wel het respect opbrengen voor die andere club.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*